måndag 25 oktober 2010

Frysen full med frallor

Det har sagts förut och det kommer sägas igen och igen. Det är ofta så med elementära sanningar, de tåls att upprepas. Inget luktar så gott som nybakt bröd. Jag vill gärna att min kära sambo ska känna den doften när hon kommer hem från jobbet. Idag slängde jag ihop ett gäng frallor att stoppa frysen med. Det är sjukt praktiskt att ha ett gäng i frysen. Bara att plocka ut en och slänga i mikron, sen har man ett smarrigt mellanmål. Perfekt med lite parma eller bresaola, eller varför inte ett varv kalles och en ostskiva. Men om man väljer kalles måste man komma ihåg att borsta tänderna innan käringen kommer hem.


Såhär går det till:

Surdeg:
  • 100 g (1 dl) Rågsurdegsgrund
  • 150 g (2,5 dl) Vetemjölspecial
  • 50 g (Lite mindre än 1 dl) Rågmjöl
  • 200 g (2 dl) Kallt vatten
Har man bråttom, vilket man ska se till att inte ha när man ska baka, så kan man naturligtvis använda varmare vatten. Men annars kör man med kallt och låter surdegen stå i rumstempuratur i typ 10 timmar. Med varmare vatten kan man säkert korta ner tiden till 6-7 timmar om man så önskar. Ju kallare vatten man har desto längre får man sova, om man låter degen stå under natten vill säga.

Huvuddeg:
  • Surdegen
  • 550 g (ca 9 dl) Vetemjöl Special
  • 250 g (ca 4 dl) Durumvetemjöl
  • 450 g (4,5 dl) Kallt vatten
  • 25 g (en rågad matsked) salt
Blanda allt utom saltet och kör i din köksmaskin på ganska låg hastighet i tio minuter, släng i saltet och kör på högre hastighet i ett par minuter till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket tar olika tid beroende på temperatur och sånt, hemma hos mig brukar det ta mellan tre och fyra timmar. När den jäst klart tar du upp den på ett ordentligt mjölat bakbord och delar den i 16 delar. Alltså på hälften 4 gånger, 1-2-4-8-16. forma degbitarna till små bollar och låt dom jäsa i ytterligare en timme på en mjölad bakduk, eller på ett bakplåtspapper om du ämnar grädda dom på ett sådant.

Ställ ugnen på 275 grader i god tid, till exempel när du format frallorna och lagt dom att jäsa. Släng in frallorna på din baksten eller på din varma plåt och låt dom ligga tills dom ser klara ut. Det fina med så här små bröd är att man inte behöver ställa någon klocka utan man tar helt enkelt ut dom när dom har fått önskad färg, för klara blir dom ganska fort ändå. Jag brukar ha mina inne i 12-14 minuter. När du är nöjd med färgen plockar du ut dom, låter dom svalna på ett ställe där dom inte blir "blöta i rumpan", förslagsvis på ett galler. Så fort dom har kallnat så tycker jag du ska slänga in dom i frysen, då kan du ta fram en när helst du blir sugen. Bara att mikra någon minut och njuta.

Nu ska jag förbereda middagen innan tanten kommer hem. Ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar