Höstigare än en redigt mustig köttgryta blir det inte. Gör dig själv och grytan en tjänst och köp högrev i bit istället för färdigskurna grytbitar. Det tar på sin höjd fem minuter att rensa och av renset kan du göra en snabbfond/sky som garanterat passar bättre i din gryta än en flaskfond gör. Svårt är det inte heller.
Du behöver:
- 1 kg Högrev i bit.
- 2 Rejäla gula lökar
- 4 Vitlöksklyftor
- 2 Morötter
- 1 Palsternacka
- 1 Selleristjälk
- 1 kruka Rosmarin
- 2 Lagerblad
- 7-8 Torkade kryddnejlikor
- 75 cl Rödvin
- 8 Stora champinjoner
Börja med att skala och hacka rotsakerna, sellerin och den ena löken grovt och lägg dom i en stor gryta. Den andra löken skalar du och stoppar in kryddnejlikorna i så att den ser ut lite som en julprydnad. Lägg den i grytan den också. Häll över vinet, lägg i lagerblad och rosmarinskvistarna och höfta i lite salt och svartpeppar. Koka upp.
 |
Söt va? |
Nu rensar du köttet från fett och hinnor och annat som du inte vill äta upp, men släng för guds skull inte renset! Det kött som du får kvar skär du till grytbitar i önskad storlek. Bryn dom i omgångar i smör och olja i en het panna och lägg dom i den kokande grytan. När du väl har brynt alla grytbitarna kan du lägga renset i stekpannan. Stek det ganska hårt med rikligt med salt och peppar och häll sedan över 2 dl hett vatten, rakt ner i pannan bara. Ta inte kallt vatten, för då riskerar du att pannan slår sig. Låt vätskan koka ner tills det bara återstår någon matsked. Smaka gärna av din smarriga snabbfond/sky. Sila ner vätskan i grytan och nu är det bara att låta tiden göra resten.
Låt grytan stå och koka ett par timmar på spisen, hellre för länge än för kort. Var noga med att den inte kokar för häftigt, då kan köttet bli segt har jag hört. Det är aldrig något jag råkat ut för, men man vet aldrig. När köttet "ramlar isär" är grytan klar. Plocka upp jullöken lagerbladen och rosmarinsstjälkarna. Servera med kokt mjölig potatis och garnera med stekt svamp. Mumma!
Åh, du ljuva höst!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar