Innan jag går in på detaljer vill jag först berätta vilka kvaliteter som jag tycker en pizza ska ha. Först och främst ska bottnen vara tunn och krispig, inte tjock och sladdrig. Den ska ha höga fluffiga kanter och degen ska innehålla durumvete. Såsen ska vara gjord av färska tomater. Håller du med om detta så kan jag varmt rekommendera följande recept.
Jag brukar ha som riktlinje att göra varje pizza på 200 gram mjöl, varav 50 gram durumvete, det tycker jag är lagom med durum. Det går åt ungefär 1 normalstor tomat till såsen till en pizza. För enkelhetens skull så skriver jag receptet på ett kilo mjöl, alltså fem pizzor. Således blir såsen av fem tomater.
Pizzadeg, steg 1:
- 100 g Rågsurdegsgrund (20 g per pizza, kan bytas ut mot vetesurdegsgrund)
- 200 g (ca 3,5 dl) Vetemjöl special (40 g per pizza)
- 200 g (2 dl) Vatten (40 g per pizza)
Pizzadag, steg 2:
- Surdegen från steg 1
- 550 g (ca 9 dl) Vetemjöl special (110 g per pizza)
- 250 g (ca 4 dl) Durumvetemjöl (50 g per pizza)
- 400 g (4 dl) Vatten (80 g per pizza)
- 50 g (ca 1 dl) Olivolja (10 g per pizza)
- 25 g Salt (5 g per pizza)
Tomatsås:
- 5 Tomater (1 per pizza)
- 1 Selleristjälk
- 2,5 Vitlöksklyftor (0,5 per pizza)
- Salt och peppar
När degen har jäst i ca en timme så kan du börja forma pizzan. Det gör du genom att, med händerna, trycka ut degen från mitten utåt. Använd inte kavel! Tryck ut degen så att den blir ordentligt tunn, men spara en kant runtom degen. Det är den här kanten som ska bli din fluffiga kant. När jag säger ordentligt tunn så menar jag tunn på gränsen till obefintlig. En riktigt fin pizza ska släppa igenom ljus när man håller den framför en lampa.
När pizzan är klar ska den släppa igenom ljus. |
När du är nöjd med storleken så kan du kleta på tomatsåsen, men ta inte för mycket, då blir pizzan vattnig. Lägg nu på din favorittopping, vad nu det kan vara, men här gäller samma som för såsen: Ta inte för mycket av topping som innehåller mycket vätska (t.ex. ananas), då blir pizzan vattnig. Själv tycker jag att en hederlig capriciosa är svårslagen. Dutta på lite skivade champinjoner, parmaskinka och lägg på lite schysst buffelmozzarella och täck med ett lager riven parmesan. Kör in den i den tokvarma ugnen och baka den tills den ser färdig ut. Bli inte förskräckt över att bakplåtspappret snabbt blir till en kolbit, det kommer inte att börja brinna. Servera med ruccola. Världens bästa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar