torsdag 13 januari 2011

Ladies And Gentlemen: Världens godaste pizza!

Man ska kanske inte banka för mycket på egen trumma, men av dom pizzor jag har provat här i världen så är det här den bästa. Inte för att jag har ätit pizza i hela världen, men jag har i alla fall gjort det i Italien, Grekland, Indien, England och Sverige, och det är ju alltid något.


Innan jag går in på detaljer vill jag först berätta vilka kvaliteter som jag tycker en pizza ska ha. Först och främst ska bottnen vara tunn och krispig, inte tjock och sladdrig. Den ska ha höga fluffiga kanter och degen ska innehålla durumvete. Såsen ska vara gjord av färska tomater. Håller du med om detta så kan jag varmt rekommendera följande recept.

Jag brukar ha som riktlinje att göra varje pizza på 200 gram mjöl, varav 50 gram durumvete, det tycker jag är lagom med durum. Det går åt ungefär 1 normalstor tomat till såsen till en pizza. För enkelhetens skull så skriver jag receptet på ett kilo mjöl, alltså fem pizzor. Således blir såsen av fem tomater.

Pizzadeg, steg 1:
  • 100 g Rågsurdegsgrund (20 g per pizza, kan bytas ut mot vetesurdegsgrund)
  • 200 g (ca 3,5 dl) Vetemjöl special (40 g per pizza)
  • 200 g (2 dl) Vatten (40 g per pizza)
Blanda alla ingredienserna i en bunke och låt stå i 8-10 timmar.

Pizzadag, steg 2:
  • Surdegen från steg 1
  • 550 g (ca 9 dl) Vetemjöl special (110 g per pizza)
  • 250 g (ca 4 dl) Durumvetemjöl (50 g per pizza)
  • 400 g (4 dl) Vatten (80 g per pizza)
  • 50 g (ca 1 dl) Olivolja (10 g per pizza)
  • 25 g Salt (5 g per pizza) 
Blanda allt utom saltet och kör i 10 minuter i köksmaskinen, tillsätt sedan saltet och kör i några minuter till. Om du gör en mindre deg så kan du göra degen med elvispens degkrokar och låta den vila i ca 30 minuter efter att du kört med krokarna i 10 minuter. Ta sedan upp degen på bakbordet och dela degen i fem delar (om det nu är så många pizzor du gör), rundriv degkluttarna till bollar och lägg varje boll mitt på ett bakplåtspapper som är ungefär så stort som du vill göra din pizza. Låt degen ligga under handduk i en timme, eller lägg den i kylen och ta ut den en timme innan du vill fixa i ordning din pizza. Ställ ugnen så högt den bara går i god tid så att den är ordentligt varm när du bakar pizzan. Under tiden som degen jäser kan fixa såsen.

Tomatsås:
  • 5 Tomater (1 per pizza)
  • 1 Selleristjälk
  • 2,5 Vitlöksklyftor (0,5 per pizza)
  • Salt och peppar
Skala först tomaterna. Skär bort "kvisthålet" och lägg tomaterna i kokande vatten. Låt dom ligga i det kokande vattnet i en minut, ta därefter upp dom och spola dom med kallt vatten direkt. Nu är det bara att dra av skalet. Hacka tomaterna grovt och lägg dom i en kastrull. Ställ kastullen på en medelvarm platta och låt tomaterna vätska ur sig lite. När tomaterna har släppt lite vätska så lägger du i den hackade sellerin och vitlöken. Salta och peppra. När sellserin har blivit mjuk så kan du mixa tomatsåsen slät, koka därefter ner såsen till ungefär hälften. Nu är såsen klar.

När degen har jäst i ca en timme så kan du börja forma pizzan. Det gör du genom att, med händerna, trycka ut degen från mitten utåt. Använd inte kavel! Tryck ut degen så att den blir ordentligt tunn, men spara en kant runtom degen. Det är den här kanten som ska bli din fluffiga kant. När jag säger ordentligt tunn så menar jag tunn på gränsen till obefintlig. En riktigt fin pizza ska släppa igenom ljus när man håller den framför en lampa.

När pizzan är klar ska den släppa igenom ljus.
 
När du är nöjd med storleken så kan du kleta på tomatsåsen, men ta inte för mycket, då blir pizzan vattnig. Lägg nu på din favorittopping, vad nu det kan vara, men här gäller samma som för såsen: Ta inte för mycket av topping som innehåller mycket vätska (t.ex. ananas), då blir pizzan vattnig. Själv tycker jag att en hederlig capriciosa är svårslagen. Dutta på lite skivade champinjoner, parmaskinka och lägg på lite schysst buffelmozzarella och täck med ett lager riven parmesan. Kör in den i den tokvarma ugnen och baka den tills den ser färdig ut. Bli inte förskräckt över att bakplåtspappret snabbt blir till en kolbit, det kommer inte att börja brinna. Servera med ruccola. Världens bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar