Kärt barn har många namn. Sirapslimpa, APK-limpa, Delikatesslimpa, etc. Men för mig har den här sortens bröd bara ett namn. HåWe-limpa. Som liten knatte bestod mina frukostar allt som oftast av barkis, av den enkla anledning att mina föräldrar åt väldigt mycket barkis. Jag hade dock vänner som då och då bjöd på en macka på eftermiddagskvisten om det var så att man kom över o lirade lite nintendo. Jag minns speciellt att jag vid något tillfälle bjöds på HåWe-limpa hos en polare. Vilket bröd! Vilken fullkomlig smakexplosion! Så kändes det i alla fall då, när mina stackars små barkissmaklökar fick smak för surdegspulver och sirap.
Nu är det stört omöjligt att komma över HåWe-limpa. HåWe-bageriet är sedan länge nedlagt, eller det har i alla fall bytt namn. Nuförtiden heter det Skogaholms. Skogaholmslimpan finns fortfarande kvar, men den smakar inte alls samma. Eller ja, förmodligen så gör den det, men den lever i alla fall inte upp till mina högtravande nostalgitrippar. Men det ska sägas att den stora skillnaden egentligen inte ligger i smaken, utan i skivorna. När man köper en limpa idag så är den ju färdigskivad. Så var det icke när jag var liten. Då kunde man få sig en 3 cm tjock kilformad skiva. Nu är det omöjligt, om man inte gör sin egen limpa såklart. Den här limpan, som jag strax ska skriva receptet till, är mitt absoluta favoritbröd, och smaken är faktiskt väldigt nära hur jag vill minnas att HåWe-limpan smakade.
Homage till HåWe-limpa (2 limpor), steg 1:
- 100 g (1 dl) Rågsurdegsgrund
- 50 g (ca 1 dl) Rågmjöl
- 150 g (2,5 dl) Vetemjöl special
- 200 g (2 dl) Vatten
- 100 g (ca 1,5 dl) Rågmjöl
- 200 g (2 dl) Kokande vatten
Steg 2:
- Surdegen och skållningen från steg 1
- 600 g (10 dl) Vetemjöl special
- 300 g (ca 2 dl) Brödsirap
- 250 g (2,5 dl) Vatten
- 20 g salt
- 1 Ägg till pensling
- 1 msk Smör till pensling
Låt brödet vila en stund och skär dig sedan en rejäl skiva och återupplev din barndoms bästa dagar!
Det här brödet står sig förresten jättebra i plastpåse, vilket i sig är helt fantastiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar